In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond, waarbij in totaal 1.835 mensen verdronken, waarvan 106 personen nooit gevonden zijn. Op verschillende plaatsen in Zeeland zijn die onbekende slachtoffers begraven.
In deze documentaire wordt een speciaal project gevolgd, waarbij door middel van DNA-onderzoek alsnog de identiteit van deze ongeïdentificeerde slachtoffers te achterhalen is. In 2013 groef het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op om DNA-materiaal af te nemen. Nabestaanden kunnen hun DNA afgeven voor verwantschapsonderzoek en zo hun dierbaren wellicht terugvinden.
Het onderzoek leidt tot enkele matches, waaronder een man van 79 jaar uit Wezep die zijn moeder terugvond in Yerseke. Zij lag begraven als onbekend slachtoffer van de Watersnoodramp. De man was 15 jaar toen hij zijn moeder verloor en kan haar nu na al die tijd eindelijk een waardig graf geven. In de documentaire vertelt hij zijn hartverscheurende verhaal.
Dagblad Trouw, De Volkskrant, het AD, en nu.nl schreven over dit bijzondere project.
Omroep: Max / NPO2
Uitzending: 45 min
Producent: Jasper van Schalie / Stepping Stone Producties
Eindredactie: Jasper van Schalie
Regie: Jack Valkering
Research: Marieke Jonge
Productie: Willem Helb
DOP: Ingmar Menning & Rogier den Boer
Editor: Erik van der Horst
De volledige documentaire kan je hier bekijken.